Syrovátka, odpad při výrobě sýrů, se stává velmi lukrativním výrobkem

Syrovátka byla dlouho považována za odpad produkovaný ve velkém množství sýrařským odvětvím a byl jí krmen jen dobytek. Nyní tvoří podstatnou část zisku mlékárenských firem.

V posledním desetiletí se syrovátka, vznikající při srážení nebo oddělování tekutin od pevných látek mléka při výrobě sýra, stala hlavním produktem mlékárenského odvětví. Výzkumy bylo nedávno prokázáno, že tato tekutina je jedním z nejlepších přírodních zdrojů proteinů.
Nizozemsko, známé především výrobou sýrů gouda nebo eidam, je jedním z nejvýznamnějších producentů sušeného mléčného séra zbaveného minerálních látek, které se používá při výrobě mléčné výživy pro děti. Nizozemsko investuje velké finanční obnosy do výzkumu a vývoje nových produktů.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *