Systém rychlého varování letos upozornil na 70 rizikových výrobků

Celkem 32 případů i přijala SZPI od Evropské komise, zbytek byly případy na území ČR.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni za stejné období přijala 39 a vyslala 40 oznámení. SZPI řešila v letošním první pololetí 70 oznámení v rámci systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Nejčastějším nebezpečím byly chemické kontaminace, a to až v pětině případů. Byl to zejména vysoký obsah oxidu siřičitého v proslazovaných hruškách a kysaném zelí, kyselina benzoová a sorbová v kečupu nebo polyfosfáty v rybím mase. Systém rychlého varování řeší Národní kontaktní centrum při SZPI od vstupu ČR do EU.
Kromě kontrol zdravotní nezávadnosti potravin se inspekce zaměřuje také na správnost údajů na obalech. Snažíme se o to, aby se lidé více než o cenu potravin zajímali více o její složení a kvalitu surovin. Musíme jim proto zaručit, že údaje na etiketách jsou pravdivé. Pokud si lidé řeknou že výrobci si tam stejně napíšou, co chtějí, tak budou zase nakupovat ty nejlevnější výrobky,“ řekl dnes v Brně novinářům na návštěvě sídla SZPI ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Podle Gandaloviče se falšování potravin nejvíce týká vína a lihovin. SZPI počátkem května odhalila na českém trhu téměř šest milionů litrů vína s padělanými nebo vůbec žádnými doklady původu. Vína nebyla zdravotně závadná, ale šlo o podvod na spotřebitelích, protože nápoje byly vydávány za tuzemskou produkci. Případ nyní vyšetřuje policie.
V červnu musel obchodní řetězec Tesco stáhnout z prodeje 4446 kusů klamavě označených čokolád dovezených z Polska. Složení čokolády neodpovídalo výrobním požadavkům: vzorek obsahoval nízký obsah kakaové sušiny a naopak více než povolené množství rostlinného tuku jiného než kakaového původu. Kromě vína a čokolád se ve větší míře falšuje také kávoviny a káva, med nebo mražené rybí výrobky, do kterých se přidává voda.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *