SZPI nedoporučuje nákup ovoce a zeleniny na tržištích

v nynějších mrazivých dnech.

Teploty při prodeji sice žádný předpis neurčuje, zákon ale stanoví, že plody nesmí být mrazem poškozeny. Brambory začínají sládnout už při plus dvou stupních Celsia. Zasažená pletiva plodů s vysokým obsahem vody ale rychle podléhají hnilobě, ovoce a zeleninu je proto lépe nakupovat v kamenných obchodech a poté je neskladovat doma při nízké teplotě. Ovoce i zelenina musí být při prodeji řádně označeny, mj. třídou jakosti. Ani II. jakostní třída však neznamená, že lze prodávat nekvalitní zboží. Inspekce také upozorňuje na běžné chemické ošetření kůry citrusových plodů, která proto není vhodná ke kandování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *