SZPI provádí mikrobiologický rozbor potravin

celoročně, na základě doporučení Evropské komise.

V r. 2004 nevyhovovalo 14 procent vzorků, loni devět procent z 519 vyšetřených vzorků. Inspektoři odebrali loni také 20 vzorků, které byly vyšetřeny na přítomnost bakterií Staphylococcus aureus a Bacillus cereus s negativním výsledkem; mikrobiologickým požadavkům zcela vyhověla kojenecká výživa, sýry a chlazené mleté hovězí maso. Byly překročeny přípustné limity koliformních bakterií a celkový počet mikroorganismů u téměř poloviny všech vzorků sojových výrobků a u 27 procent z 86 vzorků cukrářských výrobků. Nevyhovělo ani sedm z 80 odebraných vzorků lahůdkářských výrobků a sedm ze 43 vzorků balených vod. Překročení indikátorových mikroorganismů signalizuje porušení zásad správné výrobní praxe a jiné hygienické nedostatky při nakládání s potravinami. Kampylobaktery, salmonely a listerie byly potvrzeny v 16 z celkem 42 odebraných vzorků chlazeného kuřecího masa. Tři vzorky míchaných salátů ze syrové zeleniny obsahovaly listerie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *