SZPI zakázala prodej sojové omáčky

Potravina obsahovala karcinogeny v nadlimitním množství

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevpustila na trh tisíce sojových omáček z Vietnamu obsahující v nadlimitním množství karcinogeny. Při kontrole u dovozce zadržela celou šarži omáčky, u níž testy odhalily 70 mikrogramů látky 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propandiol) na jeden kilogram. Předpisy přitom povolují jen 20 mikrogramů. Výrobek se vůbec nedostal do obchodních řetězců. Inspekce zakázala uvádění do oběhu celé šarže, tj. 2400 kusů omáčky. Dovozce celou šarži zničí.
Látka 3-MCPD patří do skupiny chlorovaných derivátů glycerolu známých také jako chlorpropanoly. Je běžnou složkou potravin, zejména tuků. Nejvýznamnějším zdrojem chlorpropanolů ve výživě jsou tekuté kořenící přípravky, jako právě sojové nebo ústřicové omáčky, nebo polévkové koření.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *