Telecí maso bude v EU označováno podle stáří zvířete

V EU existují dva systémy chovu.

V rámci Evropské unie zatím existují dva různé přístupy k použití značky „telecí“. Dosud však nebylo možné oba způsoby, které jsou spojeny se stářím telete a se způsobem jeho výkrmu, odlišit.
Obchodníci budou maso nově rozčleňovat do dvou kategorií. Jeden druh telecího masa bude ze zvířat, jejichž stáří nepřekročí osm měsíců, přičemž takové maso ponese označení „telecí“. Maso ze zvířat starých od osmi do 12 měsíců ponese označení „hovězí maso z mladého skotu“.
Jako telecí maso zatím bylo možné označovat maso, které pochází se skotu, jež není starší než 12 měsíců. V EU však existují dva systémy chovu. V prvním systému jsou zvířata živena převážně mlékem a mléčnými výrobky a poražena před dosažením věku osmi měsíců. V druhém systému jsou zvířata téměř výhradně živena obilovinami, převážně kukuřicí, s doplňkem pícnin a poražena po dosažení věku deseti měsíců. Zatímco první typ chovu existuje téměř ve všech členských státech, druhý se rozvinul pouze v několika členských státech, zejména v Nizozemsku, Dánsku a Španělsku.
Ministři EU měli obavy, že současná praxe by mohla podpořit nekalou hospodářskou soutěž. Při vývozu z jatek totiž zemědělští experti EU zjistili rozdíly v ceně masa z jednotlivých systémů, které dosahovaly hodnoty 2 až 2,5 eura za kilogram. Tato praxe prý může rovněž klamat spotřebitele, který v podstatě neví, jaké maso kupuje, protože stáří zvířete a způsob jeho výkrmu ovlivňuje vlastnosti a chuť masa. Na žádost několika členských států tak ministři EU celý systém označování změnili.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *