Teplá sekaná nemůže být studená

Opět uvádíme některá zjištění státního veterinárního dozoru – důkaz nejen o jeho „existenci“, ale i účinnosti a funkčnosti.

  Tak například v jednom plzeňském řeznictví museli „zahodit“, tj. znehodnotit a v souladu s patřičnými předpisy odstranit z nabídky 3 kg sekané pečeně, která byla nabízena jako čerstvá teplá potravina, ale v okamžiku prodeje již byla „studená“. Tzv. teplá sekaná musí být udržována při teplotě nad 60 °C. V dotyčném případě to bylo 25, 2 °C.

Z dalších zjištění je možné uvést problém na tržišti Valy u Přelouče, kde prodejce nedoložil u 8 kg klobás a 10 kg ovčího sýra data použitelnosti, složení a neměl k dispozici doklady o původu, nemluvě o hygieně prodeje. Prodej byl na místě ukončen a dotyčný musí počítat s pokutou.

V Dražicích (Jihočeský kraj) zjistili inspektoři 30 kg rok a tři čtvrtě prošlé mražené telecí svíčkové z Holandska a 237 kg české nedostatečně označené mražené vepřové plece. Rezumé: prošlé zlikvidovat, tj. neškodně odstranit na náklady provozovatele a nedokonale označené vepřové vrátit dodavateli, plus byla uložena pokuta.

V Dolních Břežanech byla zjištěna přítomnost salmonel, speciálně Salmonella Newport v šarži 89 kg mělněného kuřecího masa. To znamená uložení pokuty plus zákaz výroby do doby nelezení a odstranění příčiny, a opětovný prodej zahájit až po předložení vyhovujícího výsledku laboratorního vyšetření výrobku.

Na Vysočině u Jihlavy příjemce živočišných produktů nesplnil povinnost a neoznámil příjem zásilky kuřecího strojně odděleného masa (přes 20 tun – 2 240 kg) z Polska a chlazeného vepřového masa z Německa (4 271 kg). I zde musí dotyčný subjekt očekávat uložení pokuty.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *