U desetiny kontrolovaných jogurtů prokázala SVS nedostatky

Obsah neodpovídal platným předpisům nebo informacím na obalu.

Státní veterinární správa zjistila nedostatky ve složení 62 jogurtů z 550 kontrolovaných.
Nejčastěji byli zákazníci šizeni neodpovídajícím obsahem tuku. Veterinární lékaři udělili pokuty v celkové výši 336.000 korun. Žádný výrobek by nemohl ohrozit zdraví lidí.
Kontroly jogurtů domácí i zahraniční provenience byly provedeny v únoru a první polovině března ve výrobních závodech, distribučních skladech a v místech určení v případě dovážených zásilek.
V 52 případech jogurty obsahovaly méně tuku, než bylo deklarováno na obale. Ve 14 případech navíc nevyhovoval obsah tuku požadavkům platné vyhlášky. Jedenáctkrát testy ukázaly v bílém jogurtu přídavek škrobu, což je nepřípustné. U devíti výrobků neodpovídal obsah kulturní mikroflóry. Některé vzorky přitom nevyhověly ve více ukazatelích najednou. Vrácena byla jedna zásilka jogurtů původem z Německa kvůli neodpovídajícímu obsahu tuku.
Bílý jogurt se má vyrábět pouze z mléka, podmáslí a smetany, popřípadě jejich směsi, a musí obsahovat v optimálním poměru zastoupené mikroorganismy – Streptococcus salivarius subsp. termophillus a Lactobacillus delbruckii subsp. bulgaricus. Minimálně deset milionů těchto živých mikroorganismů musí být obsaženo v jednom gramu bílého jogurtu.
Vedle běžné činnosti státního veterinárního dozoru probíhají další kontrolní akce. Do konce května bylo provedeno 23 kontrol při přepravě potravin živočišného původu. Dvě zásilky drůbežího masa byly vráceny, jedna na Slovensko, druhá do Polska, obě kvůli nedodržení teplotního režimu pro přepravované zboží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *