Unie po nás požaduje zlepšit bezpečnost potravin

Asi před měsícem podrobila Evropská unie bezpečnost potravin v ČR tvrdé kritice. Podle agentury Reuters na zlepšení trvá a české potravinářské firmy budou muset před květnovým vstupem země do Evropské unie kvalitu svých potravin ještě zlepšit.

Ředitelka odboru bezpečnosti potravin Jaana Husu-Kalliová připustila, že již České republice nezbývá mnoho času, to ale nic nemění na tom, že bude nutné přijmout tvrdá opatření.
Představitelé ministerstva zemědělství v Bruselu pozici Česka hájili a tvrdí, že počet výrobců potravin, kteří nesplňují potřebné normy, se v poslední době snižuje.
Evropská komise by měla další vývoj potravinářů zhodnotit ještě v únoru. Pokud české podniky nebudou schopny vyrábět potraviny, které bude unie považovat za bezpečné, nebudou je ani moci prodávat na společném evropském trhu.
Ministr Palas agentuře Reuters řekl, že stanovené normy nesplňuje asi 320 potravinářských provozoven v celé České republice. V dohledné době by se měly dozvědět, jaký bude jejich další osud. Veterinární správa je hned začátkem ledna upozorní, aby odstranily nedostatky. Pak budou mít asi měsíc na nápravu, aby Evropská komise při únorové revizi už mohla konstatovat splnění norem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *