Uzeniny se standardy

Ve čtvrtek by měl ministr zemědělství podepsat vyhlášku o standardech českých uzenin, kterou připravila Potravinářská komora a Český svaz zpracovatelů masa. Prioritou zavádění těchto norem je kvalita, zdravotní nezávadnost a zamezení nepovoleného zaměňování surovin při výrobě uzenin.

Od 1. července letošního roku by tak měli čeští spotřebitelé dostávat masné výrobky přibližně ve stejné kvalitě. Čeští výrobci uzenin se novou vyhláškou rozčlení na producenty s vyšší a nižší kvalitou a cenou. Na všech tradičních masných výrobcích bude muset být uvedeno z jakého masa a doplňkových surovin jsou vyrobeny. Masem bude chápána pouze kosterní svalovina a například droby, játra, srdce, kůže a krevní plazma budou pouze doplňkovými surovinami. Hlavním nástrojem kontroly bude minimální obsah masných bílkovin a maximální obsah tuku.
Mezi tradiční výrobky, pro něž budou standardy platit, bude šunka, tepelně opracované a neopracované salámy, drobné masné výrobky (typu špekáčků a párků) a měkké salámy jako gothajský a šunkový. „Jedná se o vybraný sortiment výrobků, který náš spotřebitel zná už několik desítek let. Chceme garantovat, aby při jeho výrobě byly používány standardní a nikoli náhražkové suroviny,“ řekl hlavní hygienik skupiny Bořivoj Škorpil. Nedodržení těchto standardů bude moci vysokými pokutami sankcionovat Česká obchodní inspekce, Česká zemědělská a potravinářská inspekce i veterinární inspektoráty.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *