V České republice je nejméně skotu od roku 1836

Agrární komora nyní eviduje necelých 1,5 miliónu kusů skotu, tedy zhruba stejně jako před 169 lety.

Oficiálně byla statistika vedena od roku 1921, kdy bylo v zemi už přes tři milióny kusů skotu, z toho necelá polovina dojnic. Letos je zřejmé, že bude na trhu nedostatek hovězího masa pro zpracovatele. Nedostatek hovězího masa nehrozí, protože i maso do ČR dováží. Čeští chovatelé, především v blízkosti hranic poražené krávy častěji prodají do Rakouska nebo Německa, protože za kilogram živé váhy dostanou více peněz než od tuzemských zpracovatelů. V Evropě hovězí není a v Rakousku a Německu dostanou chovatelé za kilogram v živém o sedm až 15 korun více. Domácí masokombináty platí asi 42 korun za kilogram a navíc později než zahraniční firmy. Produkce hovězího je nyní na úrovni 190 tisíc tun, optimální by bylo 250 tisíc tun. Pokles stavu skotu je ale pochopitelný vzhledem k podílu dováženého masa a nižší spotřebě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *