V České republice každý rok přibývá ovcí

Chovatelé se snaží organizovat odbyt masa.

Zatímco loni chovatelé z České republiky měli podle Českého statistického úřadu asi 148.000 ovcí, letos to bylo zhruba o 20.000 více. Chovatelé i odborníci se shodují, že poptávka po čerstvém skopovém a jehněčím mase je dostatečná, je ale nutné organizovat odbyt. Chovu ovcí se věnují hlavně drobní chovatelé, kteří zatím nejsou schopni nabídnout velkým zákazníkům takové množství masa, které by pro ně bylo zajímavé.
Například na Vsetínsku, k němuž chov ovcí tradičně patří, nyní neexistuje žádná zemědělská společnost, která by se produkci skopového a jehněčího masa věnovala ve velkém. Z velké části jde o drobné chovatele, kteří maso nabízejí formou přímého prodeje ze dvora. Řada chovatelů, mezi nimi i firma Platen CZ z Vendryně v okresu Frýdek-Místek, se snaží nabízet čerstvé maso hotelům.
Asi před třemi roky začali čeští výrobci nabízet chlazené jehněčí maso špičkovým hotelům a setkali se s obrovským nadšením šéfkuchařů. Maso je čerstvé, poráží každý týden. O produkty ovčí farmy měli zájem i velcí odběratelé, ale výrobci nejsou schopni pokrýt žádané objemy, protože nemají dostatečný provozní kapitál. Bude nutné odbyt organizovat a dát tím jistotu chovatelům. Jednání o spolupráci při organizaci odbytu bylo jedním z témat, kterému se chovatelé a odborníci věnovali při prvním ročníku specializované prezentační a vzdělávací akci v Prlově na Vsetínsku. Chtějí také přiblížit lidem a menším podnikatelům možnosti čerpání z fondů Evropské unie. Lidé zatím nejsou příliš informování o tom, kam se obracet a kde žádat o pomoc. Akce se bude konat pravidelně každé dva roky.
Jednou z bašt chovů ovcí v České republice je i Zlínský kraj. Podle statistiků zde letos v dubnu měli chovatelé přes 18.000 ovcí, což je po Jihočeském a Plzeňském nejvíce v zemi. Ještě v roce 2000 zde bylo zhruba 7500 ovcí. Úbytek ovcí po roce 1989 podle odborníků souvisel se změnami v celém zemědělství. Chovu ovcí se dříve věnovala hlavně zemědělská družstva a státní statky, kterým se nevyhnula transformace. Chovatelům v regionu hodně pomohly dotace krajského úřadu, tradice a v neposlední řadě i zvýšená poptávka po produktech z chovu ovcí, hlavně po mase.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *