V Evropě produkce mléka nestačí

Mléčné kvóty, které byly zaváděny v době nadprodukce, mají nyní na produkci mléka a mléčných výrobků negativní dopad.

Budoucnost mléčných kvót, které určují produkci mléka v zemích Evropské unie již od roku 1984, je v současnosti jedna z nejčastějších otázek. Odpověď na ni bychom měli znát už před koncem tohoto roku, tedy po ukončení zdravotní prověrky společné zemědělské politiky Evropské unie.
V posledních letech došlo v Evropě k razantní redukci zásob másla a SOM, přičemž poptávka na vnitřním trhu, zejména po sýru a čerstvých mléčných výrobcích, významně vzrostla. V původní EU-15 na základě mléčných kvót vymizelo zhruba 75 % mléčných farem, a v EU-25 se počet podniků s produkcí mléka ročně snižuje o osm procent. Mléčné kvóty přitom nepomohly zastavit klesající ceny mléka, jak se předpokládalo. Ceny mléka dosáhly vrcholu v roce 2001, poté kvůli reformám začaly klesat, což trvalo až do červa 2007. Pak v celé Evropě začaly strmě stoupat. Cena mléka meziročně (2006/2007) vzrostla ve všech státech unie, mnohdy dokonce až dvojnásobně.
Nejistá budoucnost Vedle snížené produkce mléka a zvyšování jeho ceny se mléčné kvóty negativně podepsaly také na stavech skotu. Počet dojnic v Evropské unii ročně klesá o 3,5 %. Produkční potenciál evropských zemí již neodpovídá množství mléka obsaženého v kvótách. Velká Británie kvóty nenaplňuje již několik let. Klesající stavy dojnic mají rovněž vliv na snížení produkce hovězího masa, země se v současnosti potýkají také s nedostatkem jalovic.
Mléčné kvóty, které byly zaváděny v době nadprodukce, mají nyní na produkci mléka a mléčných výrobků negativní dopad. Zásoby mléčných výrobků v současné době v Evropské unii téměř neexistují. Poptávka po nich vzrostla natolik, že jí produkce není schopna uspokojit.
Nyní se nabízí několik scénářů dalšího vývoje mléčných kvót. Scénář „měkkého přistání“ počítá s postupným navyšováním kvóty do roku 2009 do roku 2015 buď o jedno nebo dvě procenta ročně. Scénář „tvrdého přistání“ představuje radikální zrušení kvót.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *