V Evropské unii se rozšiřuje značení původu masa

Od 2. je bude v EU výrazně rozšířeno povinné značení původu masa. Doposud byl údaj o původu povinně uváděn jen u hovězího masa, nyní budou muset výrobci informovat o původu také u masa vepřového, drůbežího, skopového a kozího. Na obalu musí být vyznačeno, z jaké země zvíře pochází a kde bylo poraženo.

 

Změna je dalším konkrétním krokem ke zlepšení informovanosti spotřebitelů při nákupu potravin. Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést oba údaje. Pro každý druh zvířete je stanovena konkrétní lhůta, která musí být splněna, aby mohlo být uvedeno, že zvíře pocházelo z dané země. Například u drůbeže představuje tato lhůta minimálně jeden měsíc.
Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení povinnosti bude hrozit výrobci pokuta. Doposud bylo možné, aby byl kód pro Českou republiku CZ uváděn např. u kuřat, která byla do země dovezena z jiné země, a u českého zpracovatele pouze naporcována a zabalena. Údaj o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo vykrmeno a poraženo,  chyběl.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *