V Klatovech se chystají porcovat polovinu produkce ryb

Náš největší závod na zpracování ryb v Tajanově u Klatov investuje přes 13 milionů korun do rozšíření kapacity pro porcování ryb na více než 500 tun ryb ročně. Současná kapacita mírně nad 350 tun, což je třetina roční produkce Klatovského rybářství, už není dostačující.

„Orientace na zpracování ryb včetně mořských je jedinou cestou kvůli připravovanému vstupu do EU. Poté chceme dlouhodobě porcovat minimálně 40 procent naší produkce,“ řekl ředitel společnosti Jaroslav Průcha.
Porcované ryby zatím podnik nevyváží, i když od roku 1999 vlastní exportní licenci, splňující nejpřísnější evropské hygienické a veterinární požadavky. „Máme připravené dodávky do Bavorska,“ uvedl ředitel. Loni utržil podnik za porcované ryby 30 milionů korun, jejich celkové tržby přitom činily 113 milionů. Letos počítá firma opět s vyšším prodejem porcovaných ryb.
Největší zájem mají supermarkety – zejména o pstruha, který je stále častěji nabízen v restauracích. Sortiment v Klatovech rozšíří od roku 2004 také o mořské druhy – zvláště o nejlevnější makrely, sledě, herinky, šproty, ale také o lososy a žraloky.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *