V potravinách bylo zjištěno karcinogenní barvivo Sudan

Od 21. ledna 2005 platí pro dovoz koření a výrobků, které mohou barvivo obsahovat, velmi přísná opatření Evropské komise.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v těchto dnech prověřovala dvě hlášení pocházející z celounijního Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), která obsahovala zprávu o dodávce potravin obsahujících nepovolené karcinogenní barvivo Sudan do České republiky. Worcesterové omáčky a konzervované polévky byly dovezené z Velké Británie. Pouze malá část těchto výrobků byla určena pro český trh, na který se však díky dobré spolupráci a rychlé reakci odběratele vůbec nedostala. Ostatní výrobky byly již předtím exportovány na Slovensko a do Ruska; obě země byly o případu informovány.
Červené barvivo Sudan je obsaženo především v chilli a kari koření, je vyráběno synteticky a v přírodě se běžně nevyskytuje. Do EU je dovoz možný pouze s certifikátem potvrzujícím, že výrobek toto koření prokazatelně neobsahuje. Všechny členské státy jsou povinny zajistit testování všech zásilek výrobků obsahujících chilli koření ještě před jejich uvedením na trh a provádět také náhodné kontroly těch výrobků, které již jsou na trhu. V rámci zemí Evropské unie není dovoleno toto barvivo při výrobě potravin používat. Dosud nejvíce potravin kontaminovaných barvivem Sudan bylo nalezeno na britském trhu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *