V Ústeckém kraji ubylo za poslední rok 350 000 kusů drůbeže

V ČR se stavy drůbeže zvýšily o šest procent.

Na konci září se chovalo v regionu více než 1,5 milionu kusů drůbeže, což je téměř o 350.000 kusů méně než ve stejném období loňského roku. V celé České republice se stavy chované drůbeže k poslednímu září zvýšily proti stejnému období předchozího roku o téměř šest procent.
K poklesu stavu drůbeže došlo hlavně v důsledku konkurence levnějšího drůbežího masa ze zahraničí. Nejvíce drůbežího masa bylo do ČR loni dovezeno z Polska a Nizozemska. Podle odborníků se také zvyšují náklady na chov a výkupní ceny drůbeže jsou nízké.
Na konci třetího čtvrtletí se chovalo v regionu 445.000 slepic, zatímco o rok dříve to bylo více než 533.000 kusů. Počet slepic v Ústeckém kraji se za loňský rok snížil téměř o 17 procent. Slepice tvoří necelou třetinu veškerých chovů v kraji.
Výrazně také poklesl počet snesených vajec v regionu. Za prvních devět měsíců roku jich slepice snesly přes 79 milionů kusů, ve stejném období loni to bylo téměř 148 milionů kusů. Produkce vajec tak v Ústeckém kraji poklesla o více než 46 procent. V celé republice se za tři čtvrtletí vyprodukovalo 1,17 miliardy vajec, což je o 5,4 procenta více než loni. Průměrná snáška na jednu slepici činila 209 kusů vajec. Tržnost, tedy podíl prodaných vajec na celkovém množství snesených, klesla v regionu z loňských 97 procent na 93,7 procenta. V Libereckém kraji to bylo 39,4 procenta a v Karlovarském 99,2 procenta.
Za posledních 13 let se tuzemská spotřeba drůbeže zdvojnásobila na současných 26 kilogramů na osobu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *