Vědci zkoumají protirakovinové účinky kyseliny linolové v ovčím sýru

Při výzkumu dlouhověkosti polských horalů zjistili vědci z univerzity v polské Vratislavi souvislost se složením ovčího mléka a sýru.

Ovčí mléko a sýr obsahují konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která dokáže zablokovat proces rakovinného bujení.
Při laboratorních testech se u sta procent případů rakovinné bujení zastavilo. V tuku z ovčího mléka je CLA nejvíce – přibližně 1,24 procenta. Její obsah se lze zvýšit vhodným složení píce – při vyšších dávkách olejnatých rostlin, vzroste obsah CLA až na dvojnásobek. Preparát však nyní musí projít ještě dalšími testy, a k tomu je potřeba asi 3,5 miliónu korun na tříletý výzkum.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *