Vejce s pevnější skořápkou

Britští vědci objevili genetickou vazbu mezi nosnicemi a tloušťkou skořápek jejich vajec.

Vědci Edinburgh’s Roslin Institute ve spolupráci s veterinární školou v Glasgow a Belgium’s Leuven University objevili genetickou vazbu mezi nosnicemi a tloušťkou skořápek jejich vajec a vyvinuli způsob selektivního šlechtění slepic, produkujících vejce s pevnější skořápkou a minimální možností rozbití. Vyšlechtění takového plemene slepic by britskému drůbežářskému průmyslu každoročně ušetřilo miliony liber. Rozbití vajec neznamená jen technologické a finanční ztráty, ale rovněž zvýšení rizika infekce vajec patogenními mikroorganismy. Řada producentů drůbeže již projevila zájem o přizpůsobení svého šlechtitelského programu s využitím výsledků zmíněného výzkumu. Více informací najdete na adrese http://www.fdin.co.uk/news/index.php.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *