Vejce slepic obsahují proteiny proti rakovině

Vejce geneticky modifikovaných slepic mají příznivé účinky na léčení zhoubného nádoru kůže melanomu.

Vědci z Roslinova institutu ve skotském Edinburghu, v němž byla naklonována také slavná ovce Dolly vyprodukovali pět generací kuřat schopných snášet vejce, v nichž je velké množství proteinů používaných k výrobě protirakovinných léků. Vejce geneticky modifikovaných slepic obsahují protilátku miR24, která má příznivé účinky na léčení zhoubného nádoru kůže melanomu a je schopna zastavit množení viru v buňce. Proteiny potřebné pro výrobu protirakovinných léků jsou obsaženy v bílku, z něhož jsou extrahovány a pak čištěny. Jedním z nepříznivých znaků současných léčebných metod je jejich finanční náročnost. V institutu bylo vyšlechtěno 500 geneticky modifikovaných kuřat. Bude však trvat pět let, než se budou moci dělat pokusy na pacientech a zhruba deset let, než se budou protirakovinné léky tímto způsobem vyrábět průmyslově.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *