Veřejnost se nejvíce obává kontaminant

Zatímco nejrizikovější v potravinách jsou mikroorganismy, spotřebitelé se obávají jiných látek. Veřejnost má obecně za to, že jsou největším problémem kontaminanty - látky, které se do potravin dostanou nechtěně z prostředí.

Odborníci hned na druhé místo po mikroorganismech z hlediska rizikovosti potravin řadí strukturu spotřeby. Jde zejména o to, že lidé často přijímají více energie, než vydávají. Téměř vůbec pak v povědomí veřejnosti nejsou přírodní toxiny, kterým podle odborníků patří třetí příčka. O těch se totiž poměrně málo ví, podotkl Ctibor Perlín z Výzkumného ústavu potravinářského Praha na včerejší tiskové konferenci. Kontaminanty jsou podle odborníku v pořadí až čtvrté a aditiva na posledním místě. Toxikologicky jsou aditiva podle Perlína nejbezpečnější, protože jsou ověřená.
Spotřebitelé na druhé místo mezi potravními riziky řadí látky přídatné, neboli aditiva, které jsou zpravidla značená písmenem E a číselným kódem. Třetí příčku přisuzují mikroorganismům.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *