Více než polovina hovězího a třetina vepřového masa je z dovozu

Maso je dováženo nejčastěji z Německa, Rakouska, Polska a Irska

Více než polovina hovězího a téměř třetina vepřového masa prodávaného v tuzemsku je dodávána obchodními řetězci z dovozu. Na rostoucí podíl dovozů v nabídce masa upozorňují zemědělci i potravináři již delší čas. Z celkem 298 odebraných vzorků hovězího masa pocházelo z dovozu 52 procent. Českého původu jich bylo 40 procent, původ osmi procent vzorků byl nejasný, nebo jej výrobce vůbec neuvedl. Importované maso pocházelo nejčastěji z Německa, Rakouska, Polska a Irska. Nejnižší zastoupení českého hovězího bylo zjištěno v řetězcích Kaufland, Tesco a Ahold, vyplývá z výsledků šetření.
U vepřového nebyl podíl masa se zahraničí tak vysoký jako u hovězího. Dosáhl 31,4 procenta, a z domácích chovů tak bylo 68,6 procenta. Nejvíce dováženého vepřového masa pocházelo z Polska. Z území severního souseda České republiky byla téměř čtvrtina zakoupených vzorků. Spotřebitel se může jednoznačně s vepřovým masem z dovozu setkat v obchodech Albert, Lidl, Tesco.
Výroba hovězího masa v ČR se od roku 2000 do loňska snížila o více než čtvrtinu, produkce vepřového o pětinu. Výrazně se snižují také stavy hospodářských zvířat. Například prasat, kterých se v ČR chová již pod dva miliony, je podle výsledků dubnového sčítání nejméně od druhé světové války.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *