Volný obchod s potravinami má dvě strany

Po vstupu do Evropské unie se potravinářům otevřely nové trhy a řadu surovin lze dovážet za přijatelné ceny, ale zároveň došlo ke zdražení některých základních surovin, například mléka či masa.

U zpracovatelů masa se vstup do EU projevil zdražením vepřového, které je pro průmysl nosné, částečně také hovězího masa. Hotové masné produkty se však příliš nedaří vyvážet a zdražení se masokombinátům podařilo do finálních cen promítnout jen z malé části. Proto podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera řada podniků nepříliš prospívá, někteří už i zastavily výrobu.
Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce se na trhu s mlékem dá hovořit o krizi. Zemědělci podle něj i s pomocí vývozů tlačí na růst výkupní ceny mléka, která postupně narostla od května minulého roku ze zhruba osmi korun na 8,4 koruny v letošním lednu. Naproti tomu ceny hotových mlékárenských výrobků stagnují a k tomu se zvyšuje jejich dovoz. Mlékárenský průmysl se tak dostává do silného, pro některé zpracovatele až existenčního, tlaku.
Volný obchod přispěl k tomu, že se přece jen zvedly vývozy řady položek potravinářského zboží. Zjednodušila se také administrativa a rychleji funguje bez front na hranicích doprava, což je pro podniky nemalá úspora. Na druhé straně se podle Camplíka projevuje stoupající tlak a zájem zahraničních výrobců dostat se na český trh. Začlenění do EU také vedlo k tomu, že se ztížil přístup, zejména zpracovatelů živočišných komodit, na východ, tedy na ruský trh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *