Výroba hovězího masa na vysočině loni vzrostla

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se na vysočině zvýšila výroba hovězího masa o 9,6 procenta na 15 945 tun v jatečné hmotnosti. Byla druhá nejvyšší v České republice, více hovězího masa za minulý rok dodali chovatelé skotu z Pardubického kraje.

V roce 2011 dodali zemědělci 11 000 tun hovězího masa. Loňská výroba hovězího masa v kraji byla v porovnání s rokem 2011 o 45 procent vyšší. Na růstu výroby se minulý rok podílely porážky krav a jalovic, porážky býků a telat. Zemědělci na vysočině se v pololetí minulého roku starali o nejpočetnější stáda krav v republice, s celkovým počtem 87 900 kusů. Minulý rok se výroba hovězího masa zvýšila o 5,3 procenta na 71 932 tun v jatečné hmotnosti. Vysočina se na produkci hovězího masa podílela 22 procenty. Produkce vepřového masa na vysočině byla minulý rok nižší, klesla o 6,2 procenta na 22 359 tun. Vysočinu v těchto dodávkách předčil kraj Středočeský, Jihočeský a Jihomoravský. Výroba vepřového masa loni klesla i v celé naší republice, o 3,3 procenta na 220 334 tun. Vývoj produkce masa ovlivňují výkupní ceny. Chovatelé prasat od poloviny loňského roku zaznamenali zvýšení cen zhruba o 20 procent, ale ani tak loňská průměrná cena 38,57 koruny za kilogram nepřekročila dlouhodobý průměr 41,80 Kč za kilogram (Agrární komora ČR). Na vysočině klesá výroba vepřového masa již delší dobu. V roce 2010 převýšila 42.500 tun, a byla tak největší v ČR. Od té doby s výjimkou roku 2014 klesala.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *