Výroba kukuřičné siláže a stanovení její výživné hodnoty

Mezinárodní konference na téma „Výroba kukuřičné siláže a stanovení její výživné hodnoty“ se konala v polovině února ve dvou termínech. Odborným námětem konference byly metody konzervace kukuřičné siláže a její hodnocení a využití ve výživě dojnic. Nové aspekty konzervace objemných krmiv a hodnocení kukuřičné siláže přednesli Ing. Václav Jambor, CSc. a Blažena Vosynková ze společnosti NutriVet, s.r.o. Pohořelice. Joe Lauerz (Wisconsin University, USA) seznámil přítomné posluchače s novými způsoby výroby kukuřičné siláže a technologie ve výživě dojnic. Ing. Václav Kudrna, CSc. se zabýval sušinou krmné dávky dojnic, důležitým faktorem příjmu krmiva. Ing. Radko Loučka, CSc. představil výzkum VÚŽV v silážování kukuřice. Ing. Ladislav Balázs (Agritechnika, s. r. o. Velký Meder) prezentoval funkci a využití přenosné laboratoře AgriNIR. Variabilitou krmné dávky využití on line NIR analýzy a systémem DG precision Feeding se zabýval Albert Barbi (Dinamica Generale, Itálie). Bengt Gertzell (Salinity, Švédsko) uvedl vliv chemických přípravků na hygienu a výživnou hodnotu fermentovaných krmiv. Na základě svých zkušeností doporučuje přípravek Safesil, který obsahuje sorbát , benzoát sodný a dusitan sodný. Nákup kukuřičných siláží a dalších objemných krmiv pro bioplynové stanice většího typu zmínili Frank Schmutz (Schmack-Biogas GmbH, Německo, Germany) a Ing. Zdeněk Nesňal (agriFERM s.r.o., Slušovice). Závěr semináře patřil alternativnímu využití kukuřice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *