Výroba masa na jihu Moravy

Jižní Morava je třetím největším producentem masa v České republice za jižními Čechami a Vysočinou. Výroba hovězího masa zůstala téměř na stejné úrovni, snížila se pouze o osm tun na 2571. Počty porážek mírně vzrostly na 8249 kusů, tj. více než o jedno procento. Podle údajů z loňského léta jsme v hovězím mase soběstační ze 140 procent.

Na jižní Moravě pokračuje sedmým rokem sestupný trend v množství vyrobeného masa kromě masa drůbežího – o 4,6 procenta na 37.118 tun (Český statistický úřad). Klesá i počet poražených zvířat. Vládní podpora živočišné výroby, která loni činila 1,6 miliardy korun, se na jižní Moravě zatím neprojevila. Chovy prasat se snižují, klesá výroba masa vepřového. Loňských 34.540 tun je o pět procent méně než předloni. Počet poražených prasat poklesl o šest procent na 373.000. Výroba vepřového masa zaostává dlouhodobě za spotřebou, především kvůli levnému dovozu vepřového masa. V roce 2013 se soběstačnost poprvé od roku 2006 mírně zvýšila na 58 procent.
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *