Výroba masa v Hradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji vzrostla výroba masa v letošním prvním pololetí o 5,1 procenta, pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012. Na letošním růstu se podílí zvýšení výroby vepřového masa, produkce hovězího masa klesla.

V naší republice klesla v prvním pololetí výroba masa proti stejnému období loni o jedno procento. Celková výroba masa bez započítání drůbežího  v Hradeckém kraji činila koncem června 12 811 tun. Produkce vepřového masa vzrostla o 7,9 procenta na 10 100 tun. Výroba hovězího masa klesla o čtyři procenta na 2704 tun. Do konce června byly na jatkách zpracovány dvě tuny masa skopového a kozího (o třetinu méně než loni).V prvním pololetí patřilo Královéhradeckému kraji ve výrobě masa sedmé místo mezi kraji. Společnosti z Jihočeského kraje dodaly přes 27 000 tun masa a v prvním pololetí byly vyhodnoceny jako největší tuzemští producenti masa. Mezi další významné producenty se zařadily masokombináty z vysočiny a Jihomoravského kraje.

Za loňský rok výroba masa v Královéhradeckém kraji dosáhla nejvyšší úrovně za posledních sedm let. Bez masa drůbežího vyrobily masokombináty v regionu 23 907 tun masa, tj. meziročně o 1,8 procenta více. Na celostátní produkci masa se kraj podílel osmi procenty.*

Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letech 2008 až 2016 (bez masa drůbežího)

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1. pololetí 2016
výroba masa celkem v tunách 25.637 23.629 23.267 19.016 19.584 22.728 23.475 23.907 12.811
z toho vepřové maso v tunách 20.263 18.611 18.795 15.170 15.401 17.159 18.173 18.336 10.100
z toho hovězí maso v tunách 5228 5000 4454 3833 4171 5547 5285 5557 2704

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *