Výroba masa v Královéhradeckém kraji

Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni mírně klesla. Trend trvalého růstu produkce mezi lety 2012 až 2016 nepokračoval. Masokombináty vyrobily loni v regionu 25 800 tun masa, vyjma masa drůbežího.

Přestože byl zaznamenán pokles výroby masa v tomto kraji, produkce byla loni druhou nejvyšší za posledních 11 let. Výroba masa v tuzemsku loni klesla o pět procent na 278 929 tun (Český statistický úřad, ČSÚ). Loňskou produkci masa v Královéhradeckém kraji ovlivnil pokles výroby masa hovězího, a to o 11 procent na 4805 tun. Snížení produkce nevyrovnalo ani zvýšení výroby masa vepřového, o dvě procenta na 20 983 tun. Ne jatkách bylo loni zpracováno sedm tun masa skopového a jehněčího, v roce 2016 pět tun. V loňském roce bylo vyrobeno pět tun masa koňského a předloni devět tun.

Produkce masa v Královéhradeckém kraji i přes zvýšení v posledních letech zdaleka nedosahuje hodnot z období mezi rokem 2000 až 2004. Nejvyšší produkce masa v kraji, 37 151 tun, bylo dosaženo v roce 2000. V roce 2005 s 35 000 tunami nebyl propad tak výrazný, ale v roce 2011 činila produkce 19 000 tun. Podíl hradeckého kraje na výrobě masa v České republice loni mírně rostl. Na celostátní produkci masa se kraj podílel 9,2 procenta, v roce 2016 to bylo 8,9 procenta, roce 2015 výroba klesla na 8,1 procenta. K největším tuzemským výrobcům této potraviny jsou tradičně podniky z Jihočeského kraje, loni dodaly téměř 54 000 tun.*

Výroba masa v Královéhradeckém kraji v období let 2008 až 2017 (bez masa drůbežího, v tunách):

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Celkem 25.637 23.629 23.267 19.016 19.584 22.728 23.475 23.907 26.010 25.800
Z toho maso vepřové 20.263 18.611 18.795 15.170 15.401 17.159 18.173 18.336 20.576 20.983
Z toho maso hovězí 5228 5000 4454 3833 4171 5547 5285 5557 5420 4805

Zdroj: www.ctk.cz

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *