Výroba tradičních sýrů bude pokračovat

Státní veterinární správa bude udělovat podnikům s tradičním způsobem výroby sýrů výjimky pro jejich produkci. EU povolila Česku i po vstupu vyrábět sýry, u kterých by dodržení přísných hygienických pravidel unie zkazilo chuť sýra.

Mezi tyto výrobky patří olomoucké tvarůžky, tvaroh, balkánský sýr, Niva a další sýry s modrou plísní a řada dalších zrajících a polotvrdých sýrů. Josef Vrzáň z ministerstva zemědělství, který o této problematice jednal v Bruselu, ověřil, že je v kompetenci členského státu, jak si udělování výjimek upraví v národním právu, a že českým mlékárnám nehrozí při zachování způsobu výroby sýrů postihy z EU. Podobné výjimky pro výrobu těchto potravin jsou toitž běžné ve všech zemích EU.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *