Výskyt salmonel v chovech masných kuřat je pod průměrem EU

Druhy salmonel, které jsou pro člověka nejrizikovější, byly zjištěny v prostředí 9 % domácích chovů brojlerových kuřat, zatímco v EU bylo v průměru zasaženo 11 % chovů.

Výskyt druhů salmonel, které nejčastěji vyvolávají onemocnění u lidí, je v prostředí českých chovů brojlerových kuřat pod průměrem EU. Vyplývá to ze šetření, které bylo provedeno ve všech členských zemích EU, a jehož výsledky poskytla Státní veterinární správa. Drůbežárny s brojlery tak dopadly podstatně lépe než chovy slepic produkující konzumní vejce, kde ČR při dřívějším šetření vykázalo jeden z nejhorších výsledků v rámci unie. U nosnic testy prokázaly salmonely v 62 procentech domácích chovů, zatímco unijní průměr byl 20 procent.
V ČR byl proto zahájen od letošního ledna, tedy o rok dříve, než členským zemím ukládá Brusel, v chovech slepic produkujících konzumní vejce program potírání salmonel. Ze státního rozpočtu má být vyčleněno zhruba 40 milionů korun, hlavním úkolem je vakcinace. Vedle toho se program zaměřuje na sledování přítomnosti salmonel v chovech, na sanitační a hygienická opatření a také na zajištění nezávadného krmiva a dodržování zásad správné chovatelské praxe. Program by měl pokračovat i v dalších letech.
Následovat bude i program tlumení výskytu salmonel v chovech brojlerových kuřat. Na základě zmíněného šetření v jednotlivých členských zemích Evropská komise stanoví, o kolik se má výskyt snížit v určitém časovém období. Podle toho pak všechny členské státy zpracují plán opatření, který musí odeslat Bruselu ke schválení do konce roku. Jeho naplňování bude závazné od 1. ledna 2009.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *