Výživové hodnoty potravin na etiketách

Výrobci mají od dnešního dne povinnost informovat o výživových hodnotách potravin. Na etiketě musí být uvedena energetická hodnota, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Dosud bylo uvádění těchto hodnot na obalech dobrovolné.

Údaje musí být viditelně uvedeny v tabulce, při nedostatku místa vedle sebe. Základních sedm povinných údajů mohou producenti dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Potraviny, které už byly uvedeny na trh nebo byly označeny před dneškem a tabulku nemají, mohou být prodávány do vyčerpání zásob.

Označení neplatí pro nebalené potraviny, v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem, nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta, nezpracované potraviny, čaj, kávu, byliny a koření, sůl aj. Výživové údaje nemusejí uvádět výrobci, kteří vyrábí potraviny v malém množství. Výrobce je dodává přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu, zaměstnává maximálně deset zaměstnanců anebo jeho roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *