Výzkum u myší potvrdil souvislost „fast food“ s Alzheimerovou chorobou

Preventivní doporučení této nemoci jsou předmětem výzkumu

Švédská badatelka Susanne Akterinová prokázala v mozku pokusných myší, které devět měsíců živila potravou bohatou na tuky, cukr a cholesterol, abnormální změny související s Alzheimerovou chorobou. Alzheimerova choroba je neléčitelná a zároveň nejběžnější forma stařecké demence.
„Při výzkumu mozků těchto myší jsme našli chemické změny podobné těm, které nacházíme v mozcích napadených Alzheimerovou chorobou. Teď se domníváme, že vysoký přísun tuku a cholesterolu v kombinaci s genetickými faktory může nepříznivě ovlivnit mozkové substance, což může být dodatečným faktorem vzniku nemoci,“ uvedla Akterinová v prohlášení.
Upozornila ale, že i když její výzkumy mohou poskytnout určité indikace, jak by bylo možno Alzheimerově chorobě předcházet, je zapotřebí ještě hlubšího bádání, než bude možné vydat nějaké doporučení pro veřejnost.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *