Výzkumné projekty EU se zaměřením na spotřebitele

Prezentace z workshopu věnovaného spotřebitelskému výzkumu (Brusel, 13. prosince 2006).

Po úvodní části, na které zazněly příspěvky od zástupců Evropské komise, GŘ pro výzkum (sekce “Biotechnologie, zemědělství, potraviny” a sekce “Potraviny, zdraví, prospívání”) a Wageningen UR probíhal workshop ve třech sekcích. V rámci každé sekce byly prezentovány výzkumné projekty řešené za podpory Evropské komise, jejichž složkou byl i spotřebitelský výzkum.
Sekce I: Spotřebitelské postoje a vnímání (potravinářských) výrobků
* Projekt TYPIC (www.typic.org)
Typické potravinářské výrobky v Evropě: spotřebitelské preference a objektivní posuzování
* Projekt CONDOR (www.condor-organic.org)
Rozhodování spotřebitelů u potravin z ekologické produkce
* Projekt LIPGENE (www.lipgene.tcd.ie/)
Strava, genomika a metabolický syndrom: integrovaná výživa, agro-potravinářství (agro-food), sociální a ekonomická analýza
* Projekt PAGANINI (www.paganini-project.net)
Projekt zaměřující se na “politiky života”: medicínu, zdraví, potraviny, energii, životní prostředí

Sekce II: Chování spotřebitelů a výběr pro zdraví
* Projekt DIOGENES (www.diogenes-eu.org)
Strava, obezita a geny
* Projekt HELENA (www.helenastudy.com)
Vývoj potravin podporujících zdraví a posuzování jejich přijatelnosti u adolescentů
* Projekt EARNEST (www.metabolic-programming.org)
Programování počáteční výživy
Sekce III: Spotřeba potravin a důvěra spotřebitelů

* Projekt ZINCAGE (www.zincage.org)
Nutriční zinek, oxidační stres a imunita. Vliv biochemický, genetický a životního prostředí na zdravé stárnutí
* Projekt TRUST INFOOD (www.trustinfood.org)
Důvěra spotřebitelů v potraviny
* Projekt SAFEFOODS (www.safefoods.nl)
Propagace bezpečnosti potravin skrz integrovanou analýzu rizika. (Důvěra spotřebitelů v potraviny nového typu a v konvenční potraviny).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *