Xaverov zvedl mírně vývoz, dostat se na trhy EU je obtížné

V České republice se ročně zpracuje asi 270 000 tun drůbežího masa a spotřeba zhruba 24 kilogramů na hlavu převyšuje úroveň v EU.

Xaverov splňuje veškeré předpisy i podmínky vzhledem ke kurzu koruny k euru i nákladům v tuzemsku může konkurovat cenově, přesto se na trzích EU prosazuje obtížně. Proniknout na zahraniční trhy, pokud nejde o specifický výrobek, je skutečně obtížné; vyžaduje značné peníze na reklamu a propagaci a investice se přitom nemusí vrátit. Dobrým předpokladem je odlišnost produktu. Z českých potravinářských výrobků se daří vyvážet například pivo, některé alkoholické nápoje, víno, cukrovinky, nebo sýry a jogurty. Xaverov se zabývá rozmnožováním rodičovských párů drůbeže a produkcí jednodenních kuřat a krůťat. Provozuje vlastní výkrm a porážku a má několik desítek provozů po celé ČR. Rozhodujícím závodem, který zpracovává veškerou vyrobenou i od zemědělců
nakoupenou surovinu, je Libuš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *