Z mléka ovcí spásajících rezervace se bude na Vysočině vyrábět sýr

Ochránci přírody podporují návrat pastvy na Vysočinu a propagují ovce jednak pro ekologické sekání trávy a jako zvíře, které je všestranně využitelné na vlnu, sýry a maso.

V Chaloupkách na Jihlavsku  mohli lidé během Ovčího dne ochutnat místní jehněčí speciality a klobásy.
Návštěvníci, jichž i tak přišlo několik stovek, si ale mohli vyzkoušet zpracování vlny a ovčího mléka, viděli také práci s pasteveckými psy.
Stádo
ovcí se rozrostlo na sto kusů. Ovce pomáhají udržovat kolem 20 hektarů cenných přírodních lokalit na Jihlavsku, Třebíčsku a kolem jihočeských Dačic.
Řada rostlin a živočichů nesnáší kosení. Ke chráněným územím, která spásají ovce, patří Kamenný vrch a přírodní rezervace Údolí Brtnice.
Poptávka po mase je větší, než chovatelé dokážou uspokojit, problémy jsou s vlnou, která se téměř nevykupuje. V rámci chaloupeckých vzdělávacích programů proběhne v listopadu Vlněný víkend.
Zdroj:www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *