Zájem o probiotika roste

V souvislosti se zákazem antibiotických stimulátorů růstu hledají odborníci jejich alternativy.

Největší pozornost vzbuzují dvě skupiny, probiotika a funkční sacharidy. Trvalý přísun příznivých bakterií (probiotika), specifické substráty pro příznivé bakterie (fermentovatelná prebiotika) a funkční sacharidy (jako jsou mono-, oligo-sacharidy) zajistí stabilní příznivé prostředí střevní mikroflóry (eubióza). Problémy, v minulosti spojované s probiotiky, souvisely se špatnou kvalitou výrobku nebo s chybným produktem obsahujícím malé množství nebo žádné živé organismy. Kromě toho teplota při peletování a konzervační látky aplikované do krmiva mohou nepříznivě ovlivnit probiotické přípravky. Probiotika jsou dnes stabilnější a mají lepší kvalitu než dříve.
Příznivý účinek bakterií mléčného kvašení jako probiotik spočívá v upevnění nebo obnově zdraví trávicího traktu, v redukovaném zápachu výkalů, okyselení trávicího traktu, v tvorbě metabolitů, které mohou inhibovat patogeny, ve zlepšení imunitní funkce organismu a v protirakovinných vlastnostech. Existuje řada metabolitů, které jsou uváděny jako inhibitory patogenních bakterií. Patří k nim organické kyseliny, peroxidy, bakteriokiny a širokospektrální antimikrobiální látky. Jako probiotikum se používá také bakterie z rodu Bacillus. Bakterie tvořící spory mohou být tolerantní vůči vyšším teplotám a tlakům a zůstat živé. Potenciálním problémem při použití této bakterie může být situace, kdy se vrátí do vegetativního stavu v trávicím traktu zvířat. Funkční sacharidy, aplikované jako krmné složky (prebiotika) mají schopnost modulace mikroorganismů v trávicím traktu; mohou ovlivnit a ochránit zdraví organismu v důsledku stimulace příznivých mikroorganismů, mohou také zeslabit virulenci patogenů a stejně tak mohou zvýšit antiadhezivní efekt trávicího traktu proti patogenním bateriím.
Stále více se ukazuje, že nestravitelné oligosacharidy nejsou jen energetickým zdrojem pro mikroflóru tlustého střeva, ale mají důležitou úlohu v buněčném metabolismu, struktuře proteinu a jeho funkci, v komunikaci mezi buňkami a v imunitě hostitele. U zvířat vyvolává aplikace prebiotik řadu fyziologických reakcí jako důsledek modifikace aktivity trávicího traktu; funkční sacharidy mohou ovlivnit metabolismus energie a lipidů, endokrinní funkce a imunitní stav zvířat. Náklady na výrobu, jednoduchá technologie extrakce a potenciálně neomezená dodávka vytvářejí z funkčních sacharidů produkty, které budou mít v blízké budoucnosti vedoucí postavení na trhu stimulátorů růstu.
Feed Mix 2007;15:12-14.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *