Zajímavý jev světélkování kuřecích kostí prověřil SVÚ Olomouc

Byla potvrzena zdravotní nezávadnost.

Ve vzorcích kostí se zbytky svaloviny, které byly vyšetřeny v laboratořích Státního veterinárního ústavu v Olomouci, nebyla prokázána radioaktivní kontaminace ani rezidua inhibičních látek (antibiotika a chemoterapeutika). Drůbeží maso nebylo zdravotně závadné.

Bakteriologický nález odpovídal stavu doručeného vzorku, ve kterém již docházelo k přirozeným rozkladným procesům. Byly zde prokázány bakterie z rodu Enterobacter, Citrobacter, Pseudomonas, Micrococcus a Staphylococcus. Je možné, že dočasné „světélkování“ způsobily pigmenty, které za příznivých podmínek produkují baktérie rodu Pseudomonas. Tyto bakterie se vyskytují všude v zevním prostředí a se zmíněným světélkováním je možné se setkat na různých podkladech rostlinného i živočišného původu. V žádném případě nejde o ohrožení zdraví lidí.
Je známo, že čistý fosfor a některé jeho sloučeniny světélkují, přesto lze uvést, že fosfor obsažený v kostech tuto aktivitu nemá. Fosfor patří k biogenním prvkům a významným živinám obsaženým v krmení hospodářských zvířat. Je důležitý pro tvorbu kostí, společně s vápníkem také pro tvorbu buněčných membrán, nukleových kyselin (součást bílkovin) a je důležitý pro energetický metabolismus živočichů.

Pokud se někdo setká s podobným jevem, tj. světélkováním kostí či masa, nemusí mít obavy ze zdravotní závadnosti potraviny. Všechny potraviny a suroviny živočišného původu, které jsou uváděny do tržní sítě, musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *