Zemědělci ze Zlínského kraje snížili produkci masa

Do ČR se dováží až 50 procent masa ze zahraničí

Zemědělci ze Zlínského kraje za první tři čtvrtletí loňského roku meziročně snížili produkci masa. Bez drůbežího masa jej vyrobili 9721 tun, což je o 11,5 procenta méně než za stejné období předloni. Produkce masa klesla meziročně v celé zemi (ČSÚ).
Podle odborníků je tento trend nezadržitelný. Do ČR se dováží až 50 procent masa ze zahraničí. Hlavní komoditou Zlínského kraje je vepřové maso. Jeho výroba přitom od ledna do konce září meziročně klesla o 19,6 procenta na 6046 tun. Zlínský kraj je v případě vepřového třetím nejméně produktivním regionem v ČR. Méně vepřového masa vyrobí už jen farmáři v a Libereckém a Karlovarském kraji.
Stavy prasat ve Zlínském kraji klesají už delší dobu. Podle informací statistiků jich farmáři ve Zlínském kraji chovali na začátku dubna o téměř polovinu méně než před rokem, a to přibližně 54.500 kusů. Zemědělcům se tato činnost nevyplácí nejen kvůli dovozu masa ze zahraničí, ale také kvůli nízkým výkupním cenám. Farmáři se tak stále více dostávají do ztráty.
Výroba hovězího masa naopak ve Zlínském kraji v prvních třech čtvrtletích loňského roku meziročně stoupla, a to nejvíce v zemi. Zemědělské podniky ho produkovaly 3665 tun, což je ve srovnání s loňskem o 6,3 procenta více. Výroba hovězího masa stoupla už jen na Vysočině a v Pardubickém kraji, v celé zemi se snížila o 5,1 procenta.
V celé ČR výroba masa bez drůbežího meziročně klesla za první tři čtvrtletí letošního roku o 9,8 procenta na 270.339 tun. Největší propad zaznamenali Zemědělci v Libereckém kraji, kde ve srovnání se stejným obdobím předloni klesla výroba masa o 29,5 procenta na 2156 tun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *