Zhruba dvě miliardy investovali výrobci potravin do provozů

Od 1. ledna příštího roku budou potraviny živočišného původu vyrábět v ČR pouze provozy pod veterinárním dozorem, plně harmonizovaným se státy Evropské unie. Potravinářské firmy tak musejí projít nutnými úpravami řady technologií. Potravinářské komory a profesní svazy se shodují, že některé podniky zřejmě investiční tempo nevydrží.

Do hygieny a rozvoje výroby před vstupem České republiky do EU investovaly loni potravinářské podniky zhruba dvě miliardy korun. Asi polovinu částky věnoval na zlepšování kvality obor zpracování masa. „Třetinu skutečně proinvestovaných nákladů dotoval loni jen v našem oboru poprvé stát,“ řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.
Certifikovaným podnikům podle něj stát na zavádění standardů hygieny vyplatil 260 milionů korun. Profesní svaz nyní v tuzemsku registruje osmadvacet jatek s porážkou přes 50 000 prasat ročně. Po dalších technologických úpravách jich zůstane zřejmě 22, dále stovka středních a 800 malých provozů.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *