Změny v chovu brojlerů

Již na počátku května se ministři zemědělství EU dohodli na nových pravidlech chovu brojlerů.

Nyní byla tato dohoda kodifikována ve směrnici Rady 2007/43/ES, o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso(brojlerů), která nabývá účinnosti 30. června 2010. Za nejpodstatnější ustanovení, které zajímá zejména chovatele, ale i organizace zabývající se ochranou zvířat, lze považovat to, že bylo rozhodnuto o omezení hustoty chovu brojlerů na 33 kg na metr čtvereční, v případě zvlášť příznivých podmínek na 39 kg.
Jednání nebyla jednoduchá, zejména proto, že podmínky chovu brojlerů řešily jednotlivé členské státy v rámci své národní veterinární legislativy, EU prosazovala jednotný postup, a přitom bylo nutné dojít nějaké obecné dohody. Původně bylo sice navrhováno omezení kvůli lepší pohodě chované drůbeže na 32 kg na metr čtvereční. V případě, že by chovatelé měli dobré podmínky, například kvalitní ventilaci, pak na 38 kg. Nakonec po zhodnocení všech hledisek zdravotních, welfare aj., se většina členských států dohodla na omezení na 33 kg na metr čtvereční.
Schválená a Radou EU vydaná směrnice bude pro všechny členské země závazná s tím, že všechna ustanovení v ní zmíněná musejí zapracovat do své národní veterinární legislativy. Samozřejmě tak, aby mohla nabýt účinnosti od 30. června 2010. Směrnice neobsahuje pouze omezení hustoty chovů, ale podrobně řeší technické normy, jako například ty, které se týkají osvětlení, ventilace, podestýlky, či způsobu zacházení s poraněnými zvířaty.
Pro Státní veterinární správu ČR není zmíněná směrnice Rady 2007/43/ES novinkou, však se o ní hovoří minimálně od roku 2005. Při různých příležitostech SVS ČR informuje chovatele o trendech ve změnách legislativy, ať šlo například v nedávné minulosti v nepovolování nových klecových chovů, anebo o chystaném a nyní schváleném omezení hustoty chovaných brojlerů.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *