Značení a obsah alergenních látek v potravinách

Alergenní složky se musí uvádět na obalech podle vyhlášky č. 115/2005 Sb.

Jediným způsobem ochrany před alergeny, na které je citlivé až 2 % dospělých a až 8 % dětí, je vyloučit alergeny ze stravy. Proto se musí alergenní složky uvádět na obalech podle vyhlášky c. 115/2005 Sb. Seznam alergenů ale není konečný a v budoucnu se bude doplňovat. Kontrolu označování alergenu provádí SZPI s využitím celé řady speciálních analytických postupů. Detekční limit na alergeny v potravinách se pohybuje mezi 1 až 100 mg v kg, v závislosti na typu alergenu a podle analytických možností. Praxe kontroly alergenu ukázala např. špatné označení krabích tyčinek, kde byla opomenuta při označování alergenní vejce. U čokolády bez arašídů byly zjištěna kontaminace arašídy z jiných výrobků. Byla také zjištěna náhrada mandlí v čokoládových výrobcích alergenními arašídy, aniž by se tato záměna objevila při značení. SZPI se v budoucnu zaměří na sledování přídavků možných alergenů (vaječné, syrovátkové, obilní bílkoviny a sója).
Kubík, M.: Laboratorní kontrola přítomnosti alergenu v potravinách. Výživa a potraviny 2007;62(4):93.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *