Javůrková Z, Pečová M., Pospiech, M., Ljasovská S.,Čížková H.,Titěra D. Tremlová B. Barva medu a její změny během skladování. The color of honey and its changes during storage. Veterinářství 2022;72(6):352-356.
SOUHRN
Barva medu je důležitou vlastností, která rozhoduje o výběru medu konzumenty. Je několik faktorů, které barvu ovlivňuji. Mezi tyto faktory patří stáří medu, zeměpisný původ, teplotní podmínky, manipulace a fyzikálně chemické parametry. Z našich výsledků vyplývá, že nejvyšší korelace je mezi barvou medu, kyselostí a vodivostí medu. Slabá negativní korelace byla prokázána pro medovicové elementy a nektarodárné taxony.*
SUMMARY
The color of honey is an important characteristic that determines the selection of honey by consumers. There are many factors that affected honey color. Those factors include geographical origin, temperature conditions, age of honey, manipulation and physico-chemical parameters. Our results show that the highest correlation is between the color of the honey, acidity and conductivity of honey. A small negative correlation was found for honeydew elements and nectar-bearing taxa.