Rychlík I., Karasová D., Crhánová M. Mikroflóra kuřat a jejich prostředí. Microbiota of chickens and their environment. Veterinářství 2023;73(4):206-210.
SOUHRN
Kuřata v komerční produkci jsou v neustálé interakci se svým prostředím, která zahrnuje i výměnu bakteriální flóry. Proto jsme se v této práci zaměřili na zmapování složení mikrobiálních populací přes celou produkci brojlerů, od bakteriální flóry na skořápkách vajec přes mikroflóru v krmivu, pitné vodě a podestýlce až po mikroflóru kůže, respiračního a trávicího traktu. Tato analýza umožnila identifikovat baktérie charakteristické pro jednotlivé typy vzorků stejně jako bakterie univerzálně se vyskytující v celé produkci drůbeže. Mezi nejběžnější bakterie vyskytující se ve všech typech vzorků patřila E. coli, která však dominovala v aerobních vzorcích prostředí a nikoli v trávicím traktu. Mezi další globálně rozšířené bakterie patřily i [Ruminococcus] torque, Clostridium disporicum a různé druhy laktobacilů. Získané poznatky lze použít pro selekci nových typů probiotik pro kontrolu výskytu nežádoucích bakterií v produkci drůbeže.*
SUMMARY
Chickens in commercial production are subjected to constant interaction with their environment including exchange of microbiota. We therefore focused on microbiota composition in different niches along the whole line of chicken production. This included a comparison of microbiota of intact eggshells, eggshell waste, bedding, drinking water, feed, litter, and chicken skin, trachea, crop, small intestine and caecum. Such a comparison allowed for the identification of microbiota members that are the most characteristic for each type of sample as well as those which are the most widespread in chicken production. E. coli was the most widely distributed species in chicken production though its dominance was in the external aerobic environment and not the intestinal tract. Other broadly distributed species included [Ruminococcus] torque, Clostridium disporicum and different Lactobacilli species. Obtained results can be used for the design of novel type of probiotics to suppress multiplication of undesired microbiota in poultry production.