07.08.2024 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pravidelným vážením dobytka zjistíte zdravotní stav zvířat i další faktory. Jak a na čem vážit?

Pravidelné vážení skotu i dalších hospodářských zvířat vám přinese mnoho benefitů, od sledování zdraví a produktivity až po optimalizaci krmných dávek a reprodukční výsledky. Investice do kvalitního vážního systému se vám mnohonásobně vrátí.

Váha na zvířata je praktické zařízení, které má využitelnost v řadě provozů - hodí se nejen pro farmáře, ale i v rámci provádění inspekcí kontroly užitkovosti, v jatečných provozech, výkrmnách, chovných stanicích nebo pro příjem či expedici zvířat.

Proč sledovat přesnou hmotnost zvířat

Pravidelné vážení vám dá cenná data, se kterými můžete dále operovat. Zemědělské a agro váhy vám dávají možnost sledovat:

  1. Přibývání na váze: Sledování přibývání na váze v průběhu času vám pomůže identifikovat problematická zvířata, která se nerozvíjejí dle očekávání. To může indikovat zdravotní problémy, nevhodnou výživu nebo stres.
  2. Zdravotní stav: Náhlý úbytek váhy může být příznakem vážného onemocnění, jako je infekce, parazitická infestace nebo metabolická porucha. Včasná diagnóza a léčba tak může zachránit život zvířete.
  3. Účinnost krmení: Vážením skotu před a po krmení můžete zhodnotit efektivitu krmné dávky a optimalizovat ji pro dosažení maximální produktivity.
  4. Reprodukční zdraví: Samice s nízkou váhou mívají problémy s reprodukcí. Pravidelné vážení vám pomůže udržovat zvířata v optimální kondici.
  5. Genetické predispozice: Váhová křivka v průběhu života zvířete může poskytnout cenné informace o jeho genetických predispozicích pro růst a produkci masa. To vám pomůže při výběru plemenných zvířat a optimalizaci chovatelského programu.

Jakou váhu na zvířata vybrat a co by měla splňovat

Váha na dobytek (krávy, býky, voly, telata, ovce, kozy, prasata) bude přínosná jen tehdy, pokud bude sestavena na míru vašeho provozu a potřeb. U společnosti M.E.N. expert si můžete nechat vytvořit návrh vážního systému podle vašich konkrétních potřeb a nechat si poradit s výběrem jednotlivých komponent. Váhy mohou být přenosné nebo stacionární, podle specifikací lze volit váhy plošinové, podlahové nebo ližinové. Konkrétní druhy vah jsou popsány v tomto článku.

Vážení živých zvířat je specifické, a proto je dobré myslet na následující:

  • Zemědělské váhy na zvířata musí mít dobrou stabilizaci, aby i při pohybu zvířat dokázaly změřit jejich přesnou skutečnou hmotnost (pokud bude váha bez stabilizace, budou výsledky jen orientační).
  • Při použití plošinových vah je nutné, aby se zvířata o nic neopřela ani se ničeho nedotýkala a nedocházelo tak ke zkreslení vážení.
  • Ližinové váhy jsou o něco praktičtější, protože na ně lze umístit klec, o kterou se může zvíře opřít nebo se o ni podrbat. Samotná klec už se ale nesmí dotýkat ničeho. Ližinová váha na zvířata umožní nejen pohodlné vážení, ale dají se díky ní provádět i menší veterinární úkony.
  • Váha by měla být vybavena kvalitními tenzometrickými snímači zatížení, které jsou vhodné i do mokrého provozu. To vám pomůže udržet hygienu.

Praktické funkce vážních systémů, které při vážení živých zvířat oceníte

Co dalšího, kromě vážení, mohou zemědělské váhy pro vážení zvířat nabídnout?

  • Sčítání navážených údajů
  • Ukládání do paměti
  • Počítání kusů
  • Vynulování údajů
  • Nastavení hmotnostních mezí
  • Převody jednotek
  • Vážení s tarou
  • Tisk vážních lístků atd.

Více dat - lepší business

Na závěr je dobré říci, že díky přesným datům budete mít možnost optimalizovat práci se zvířaty tak, aby pro vás byla co nejvýhodnější a také budete moci lépe sledovat celkový stav zvířat. To vše se promítne do výsledků podnikání.*

Mohlo by se Vám hodit: Portály v zemědělství

Electronic scales with numbers on screen and green coffee beans in hopper on blurred background

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down