Supravalvulární mitrální prstenec u kočky

Fiedler M. Supravalvulární mitrální prstenec u kočky. Supravalvular mitral ring in a cat. Veterinářství 2024;74(8):421-426.

SOUHRN
Článek popisuje případ vzácné vrozené srdeční vady, supravalvulárního mitrálního prstence u kočky plemene sphynx, stáří 3 let. Jedná se o vadu, která bývá asociována s jinými vrozenými vadami (častější nález u lidí), případně ji nalézáme jako izolovanou vadu. Typicky je vada diagnostikována u mladých koček, které jsou prezentovány z důvodu dechových obtíží spojených s kongestivním srdečním selháním, či paralýzou nebo parézou zadních končetin jako následkem aortální tromboembolie. V popsaném případě měl pacient izolovanou vadu a medikamentózní terapie nevedla k signifikantnímu zlepšení kvality života pacienta.*

SUMMARY
This article describes a case of supravalvular mitral ring in a 3-year old sphynx cat. Supravalvular mitral ring is an uncommon congenital cardiac defect in cats. This defect is often associated with other congenital cardiac abnormalities. Cats are usually presented as young adults with signs of respiratory distress due to congestive heart failure or hindlimb paralysis or paresis due to aortic thromboembolism. This case report shows a patient with severe isolated supravalvular mitral ring, where medical treatment was not associated with significant clinical improvement.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down