15.10.2024 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Praze dne 15. 10. 2024                                             Tisková zpráva

SVS rozšiřuje kolem ohnisek katarální horečky ovcí pásmo v Královéhradeckém kraji a upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli této nákaze

Státní veterinární správa (SVS) v reakci na vývoj nákazové situace rozšiřuje pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí (KHO) o tři zbývající okresy Královéhradeckého kraje (okresy Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou). SVS zároveň aktualizuje související mimořádná veterinární opatření (MVO). Zjednodušují se například pravidla pro dobrovolnou vakcinaci zvířat proti KHO a stanovují podmínky, za jakých je možné přemísťovat zvířata v rámci České republiky i do zahraničí.

Pásmo KHO od dnešního dne po rozšíření zahrnuje tyto celé územní celky ČR: Karlovarský kraj, Ústecký kraj, hlavní město Praha, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj. Do pásma dále spadají části těchto územních celků: Kraj Vysočina (okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava), Pardubický kraj (okres Pardubice, okres Chrudim). Po rozšíření o cca 3 000 km² má pásmo výměru zhruba 51 000 km².

Změny reagují na aktuální vývoj, kdy stále přibývají nová ohniska KHO. Cílem úprav je usnadnit chovatelům v ohniscích a v pásmech přemísťování zvířat na jiná hospodářství v ČR i zahraničí a zjednodušit pravidla dobrovolné vakcinace zvířat. Přitom je třeba zachovat ochranu dalších chovů před možným zavlečením nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zvířata z ohnisek KHO bude nově možno přemísťovat nejen přímo na jatky, ale také jinam (například na jiná hospodářství). Bude to však možné vždy na základě individuální výjimky udělené příslušnou krajskou veterinární správou (KVS). Po splnění podmínek daných KVS bude možné přemísťovat zvířata z ohnisek nejen v rámci pásma, ale také mimo něj. Přemístění bude vždy podmíněno vystavením veterinárního osvědčení místně příslušnou KVS.

MVO nově také stanovují jasná pravidla pro přemísťování zvířat do jiných členských států. Zvířata s původem v hospodářstvích nacházejících se v pásmu bude možno vyvézt do zahraničí buď poté, co budou před vývozem přesunuta na hospodářství mimo pásmo a zde pobudou minimálně 60 dní. Tuto dobu bude možno zkrátit na třicet dní. Podmínkou však bude negativní PCR test na příslušné sérotypy KHO provedený nejméně po 14 dnech pobytu zvířete mimo pásmo.

Zjednodušují se také pravidla pro dobrovolnou vakcinaci zvířat proti KHO. Ta bude umožněna po celém území ČR, aniž by bylo třeba žádat o výjimku na použití neregistrovaného veterinárního léčivého přípravku (vakcíny) v oblasti prosté nákazy.

Katarální horečka ovcí se počátkem září vrátila do České republiky po 15 letech a nová ohniska, především v chovech skotu, stále přibývají.  K dnešnímu datu je v ČR 54 ohnisek této nákazy. Nákaza se šíří i v řadě dalších evropských zemí.

Katarální horečka ovcí je virové onemocnění domácích a divoce žijících přežvýkavců. Nákaza postihuje především ovce, kozy a skot. U skotu většinou nedochází k výskytu klinických příznaků. Onemocnění je přenášeno krev sajícím hmyzem, konkrétně tiplíky. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevují krváceniny a vředy.

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down