Rychlík I., Šebková A., Matiašovicová J. Paralelní stanovení 15 nejběžnějších bakteriálních patogenů ve vzorcích trusu prasat. Veterinářství 2024;74:
SOUHRN
Rychlá diagnostika je základním předpokladem pro jakákoli korektivní opatření v chovech hospodářských zvířat. Proto jsme v této práci sestavili sadu PCR, která v trusu prasat kvantifikuje Clostridium perfringens, Clostridioides difficile, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Salmonella enterica, Lawsonia intracellularis, Brachyspira hyodysenteriae, Brachyspira pilosicoli a Escherichia coli. U E. coli se pak kvantifikuje i frekvence výskytu genů pro LT, STa, STb, VT1, VT2a a VT2e toxiny. Sestavu PCR lze využít pro rychlou diagnostiku v průběhu infekcí gastrointestinálního traktu prasat. Celý systém však lze využít i pro preventivní charakterizaci zdravých prasat z klíčových kategorií, např. prasnic. Dle míry jejich kolonizace např. Clostridium perfringens nebo LT pozitivními kmeny E. coli přijmout jednoduchá zootechnická opatření snižující přenos těchto agens na selata.*
Klíčová slova: prase; střevní mikroflóra; multiplex PCR; patogen
SUMMARY
Rapid diagnosis is a key point for subsequent corrective measures in farm animal production. This is why we designed a set of PCRs which detect and quantify Clostridium perfringens, Clostridioides difficile, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Salmonella enterica, Lawsonia intracellularis, Brachyspira hyodysenteriae, Brachyspira pilosicoli and Escherichia coli in faeces of pigs. Within E. coli, clones positive for LT, STa, STb, VT1, VT2a and VT2e toxins are also quantified. This PCR set can be used for rapid diagnosis in the cases of gastrointestinal disorders of pigs. However, the whole system can be used also for preventive classification of healthy individuals in key categories, e.g. sows. Based on the range of their colonisation, e.g. by Clostridium perfringens or LT positive strains of E. coli, it will be possible to implement simple zootechnological measures decreasing transfer of these pathogens to nursed piglets.
Keywords: pig; gut microbiota; multiplex PCR; pathogen