
Vzhledem k rostoucí poptávce po udržitelných zdrojích bílkovin se hmyz stává významnou alternativou ke konvenčním živočišným produktům. Chov hmyzu tak bude patřit k perspektivním odvětvím, zejména v případě, že se podaří vyřešit zatím jeho vyšší ekonomickou náročnost.
Chov hmyzu je poměrně nová, ale dynamicky se vyvíjející oblast, která kombinuje odvětví zemědělství, potravinářství, veterinární lékařství a ochranu přírody. V ČR je patrný rostoucí zájem o tento druh podnikání, především v kontextu alternativního zdroje bílkovin ať pro výrobu krmiv zvířat, nebo i pro lidskou výživu. K tématu chovu hmyzu a s ním spojených zdravotních aspektů byl uspořádán Výzkumným ústavem veterinárního lékařství, v. v. i. (VÚVeL) seminář nazvaný Zdravotní problematika v chovech hmyzu určeného pro potraviny a krmiva. Více než 3 desítky účastníků si v přednáškovém sále VÚVeL 8. 10. 2025 pozorně vyslechly všechny 4 přednášející, kteří spolupracují na výzkumném projektu Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV) QL24010336 „Nové poznatky pro snižování rizik chovu hmyzu pro lidskou spotřebu z pohledu ekosystému, chovatele i konzumenta“. Tento projekt si klade za cíl studovat výskyt patogenů v tuzemských chovech hmyzu a získat informace o infekčních chorobách jedlého hmyzu, možnostech aplikovat preventivní opatření proti jejich šíření a zajistit vyšší bezpečnost produkovaného proteinu.
Bližší informace najdete v listopadovém čísle časopisu Veterinářství.