Zdravotní problematika v chovech hmyzu určeného pro krmiva či potraviny

Vzhledem k rostoucí poptávce po udržitelných zdrojích bílkovin se hmyz stává významnou alternativou ke konvenčním živočišným produktům. Chov hmyzu tak bude patřit k perspektivním odvětvím, zejména v případě, že se podaří vyřešit zatím jeho vyšší ekonomickou náročnost.

Chov hmyzu je poměrně nová, ale dynamicky se vyvíjející oblast, která kombinuje odvětví zemědělství, potravinářství, veterinární lékařství a ochranu přírody. V ČR je patrný rostoucí zájem o tento druh podnikání, především v kontextu alternativního zdroje bílkovin ať pro výrobu krmiv zvířat, nebo i pro lidskou výživu. K  tématu chovu hmyzu a s ním spojených zdravotních aspektů byl uspořádán Výzkumným ústavem veterinárního lékařství, v. v. i. (VÚVeL) seminář nazvaný Zdravotní problematika v chovech hmyzu určeného pro potraviny a krmiva. Více než 3 desítky účastníků si v přednáškovém sále  VÚVeL 8. 10. 2025 pozorně vyslechly všechny 4 přednášející, kteří spolupracují na výzkumném projektu Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV) QL24010336 „Nové poznatky pro snižování rizik chovu hmyzu pro lidskou spotřebu z pohledu ekosystému, chovatele i konzumenta“. Tento projekt si klade za cíl studovat výskyt patogenů v tuzemských chovech hmyzu a získat informace o infekčních chorobách jedlého hmyzu, možnostech aplikovat preventivní opatření proti jejich šíření a zajistit vyšší bezpečnost produkovaného proteinu.

Bližší informace najdete v listopadovém čísle časopisu Veterinářství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.