12.11.2025 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Problematika reprodukce přežvýkavců

V pořadí již patnáctou podzimní buiatrickou konferenci uspořádala Česká buiatrická společnost, z. s., ve spolupráci s Fakultou veterinárního lékařství Veterinární univerzity Brno dne 8. listopadu v Pavilonu prof. Klobouka VETUNI.

Odborné setkání proběhlo pod záštitou děkana Fakulty veterinárního lékařství doc. MVDr. Michala Crhy, Ph.D. Odborný program zahájil a aktuálními přednáškami provázel posluchače prezident České buiatrické společnosti doc. MVDr. Josef Illek, DrSc. (VETUNI Brno).

První přednášející doc. MVDr. Svatopluk Čech, Ph.D. (VETUNI Brno) se věnoval hodnocení reprodukce dojeného skotu. Další dvě prezentace na téma souvislosti a praktické aspekty dystokie skotu, děložní infekce a jejich důsledky u dojnic uvedl prof. Dr. Árpád Csaba Bajcsy, Dipl. ECBHM (University of Veterinary Medicine Hannover). Efektivní manipulací s pohlavním cyklem přežvýkavců – základy, kterým je dobré porozumět, zaujal přítomné posluchače MVDr. Tomáš Páleník, Ph.D. (VETUNI Brno). Současné poznatky o raném embryonálním vývoji skotu a možnosti jejich praktického využití prezentoval Dr. Med. Vet. Vítězslav Havlíček (University of Veterinary Medicine Vienna). Pokročilými biotechnologiemi v oblasti reprodukce zvířat se zabývá doc. Ing. Jiří Šichtař, Ph.D. (EmbryoLab spol. s r.o.). Ve své přednášce na téma od oocytů k elitním telatům: historie, současný stav a budoucí směry in vitro produkce embryí v českém chovu seznámil přítomné studenty a veterinární lékaře s touto problematikou. MVDr. Zdeňka Bezděková, Ph.D. (VETUNI Brno) uzavřela program semináře aktuálními zajímavostmi přínosnými pro praxi z oboru reprodukce ovcí a koz.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.