29.07.2013 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny potravin u nás loni vzrostly nejvíce z celé EU

Nárůst cen vyvolalo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodit a energií

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU) podle zprávy o stavu zemědělství za loňský rok (Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). V loňském roce byl patrný také nárůst cen zemědělských komodit, pšenice podražila o třetinu, vepřové maso o čtvrtinu, cukr a drůbeží maso o šest procent.
Kromě České republiky došlo k výraznému růstu cen potravin i v Maďarsku, (o 6,1 procenta) a Finsku (o 5,6 procenta). Nejmenší růst cen potravin byl zjištěn v Irsku, o 0,5 procenta, ve Švédsku a Řecku jídlo podražilo o 1,5 procenta. V porovnání s průměrem celé EU rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v Česku více než 2,5násobně. Dovoz potravin se podle již dříve zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za posledních 12 let téměř ztrojnásobil, a to z 53 miliard v roce 2000 na loňských 144 miliard Kč. Přesto se spotřeba potravin zvýšila o 2,6 procenta: u potravin živočišného původu se zvýšila zhruba o pět procent, u rostlinných potravin stagnovala.
 
Zdroj : www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down